Euroleague fantasy challenge

Euroleague fantasy challenge
Euroleague Fantasy Challenge 2013-2014

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

EPIC SHOWDOWNS: The night Derrick Sharp became a legend








Με τη σεζόν να έχει ήδη ξεκινήσει σε κάποιες χώρες, και ενόψει του εναρκτήριου τζάμπολ της Euroleague, εγκαινιάζουμε μια νέα στήλη, που αποκλειστικό σκοπό έχει να επαναφέρει μνήμες και συγκινήσεις που μόνο η πορτοκαλί μπάλα μπορεί κατά τη γνώμη μας να προσφέρει.

Θα παρουσιάζουμε αγώνες που γράφτηκαν στην ιστορία και όσοι τους παρακολουθήσαμε, απλά δε μπορούμε να ξεχάσουμε, ενώ όσοι τους έχασαν, -είτε λόγω ηλικίας, είτε γιατί προτίμησαν κάτι άλλο εκείνο το βράδυ- καλό θα είναι να τους αναζητήσουν στο διαδίκτυο!
Φυσικά τη μερίδα του λέοντος θα έχουν οι μάχες με ελληνικό ενδιαφέρον, αλλά σκοπός μας είναι να ρίξουμε και αλλού τα φώτα μας. 

Στην παρουσίαση των αποκαλούμενων “EPIC SHOWDOWNS” μην περιμένετε να εστιάσουμε σε καθαρά αγωνιστικά κριτήρια. Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Εμείς απλά θα προσπαθήσουμε να ενεργοποιήσουμε τη μνήμη και τη φαντασία σας, να σας ταξιδέψουμε στο συγκεκριμένο γήπεδο, τη συγκεκριμένη μέρα. Πάρτε τη θέση που θέλετε: Στην εξέδρα, στον πάγκο, στο γήπεδο: H αντίστροφη μέτρηση για το jumpball αρχίζει…



ΜΑCCABI - ZALGIRIS 107-99 (2003-2004)

FLASHBACK
Σεπτέμβριος 2003: Η σεζόν 2002-2003 δε μπορεί να χαρακτηριστεί αποτυχημένη για τη Maccabi Tel Aviv, αφού η πρόκριση στο Final Four χάθηκε από την πανίσχυρη BenettonTreviso του νέου goldenboy της προπονητικής EttoreMessina και των Trajan Landon, Tyus Edney, Jorge Garbajosa.


Η ανάληψη του Final Four 2004 όμως από την πόλη του Tel Aviv δεν αφήνει περιθώρια αποτυχίας: Η ομάδα πρέπει να φτάσει μέχρι τους «4» με κάθε κόστος και να διεκδικήσει ότι της αναλογεί. Η διοίκηση έχει κάνει και με το παραπάνω το χρέος της φέρνοντας στην ομάδα το στρατηγό και τροπαιούχο Sarunas Jasikevicius, το μαχητή Maceo Baston, και τον υπερπαίχτη Anthony Parker, τον οποίο είχε κάνει το λάθος να αφήσει ένα χρόνο νωρίτερα (έκανε σούπερ σεζόν στη Lottomatica Roma).

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
Η πρώτη φάση περνάει αέρας, η ομάδα αποδίδει επιθετικό μπάσκετ και σημειώνει ρεκόρ 11-3, χωρίς όμως να κάνει επίδειξη δύναμης ή εντυπωσιακές νίκες. Παρόλα αυτά το καλό πλασάρισμά της, τη φέρνει σε εύκολο θεωρητικά όμιλο, με αντιπάλους την πρωτάρα αν και ποιοτική Pamesa Valencia των Rigaudeau-Ντικούδη-Rogers, τη νεόπλουτη Fenerbahce Ulker, και την πάντα επικίνδυνη Zalgiris του θρύλου Arvydas Sabonis.
Τελικά ο όμιλος έγινε κυριολεκτικά ροντέο, με εύκολο θύμα την Ulker, έκπληξη μεγατόνων τη Valencia, και μεγάλο αντίπαλο τη Zalgiris. Την τελευταία αγωνιστική στο Γιαντ Ελιάου διεξάγεται το παιχνίδι του αιώνα για τους Ισραηλινούς, που έμελλε να σημάνει την αρχή μιας δυναστείας για τη Maccabi: Maccabi εναντίον Zalgiris σε μια τιτανομαχία όπου ο νικητής πήγαινε F4 και ο ηττημένος σπίτι του. 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ
Με τη Ζαλγκίρις αγωνιζόταν για πρώτη και τελευταία φορά στη ζωή του στην Ευρωλίγκα ο τεράστιος Arvydas Sabonis: Αυτό αρκεί.

Ο ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ αυτός παικταράς των 2.20, επέστρεψε στην Ευρώπη στα 39 του χρόνια για να κλείσει την καριέρα του και έπαιξε όλη τη σεζόν σαν έφηβος δείχνοντας ότι ήταν αποφασισμένος να κουβαλήσει την ομάδα μέχρι το τέλος.

Στη Maccabi των πολλών αστέρων, δέσποζε η παρουσία του γεννημένου νικητή, αλλά και δηλωμένου οπαδού της Zalgiris, Sarunas Jasikevicius! Παρεπιπτόντως ο Λιθουανός δεν είχε ποτέ μέχρι τότε αγωνιστεί στην ομάδα της καρδιάς του. Αν αυτά δεν είναι παιχνίδια της μοίρας τότε τι είναι;

  
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κλισέ να αναφέρουμε πόσο νωρίς γεμίζει το γήπεδο, πόσο καυτή είναι η ατμόσφαιρα, και άλλα σχετικά. Εδώ όμως μιλάμε για πραγματική παράνοια. Ένα γήπεδο ασφυκτικά γεμάτο 3 ώρες πριν την έναρξη, με το κοινό να ουρλιάζει ασταμάτητα θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι θα καθορίσει με το έτσι θέλω την έκβαση του αγώνα πριν αυτός αρχίσει. Όλοι υπολόγιζαν όμως χωρίς τον τεράστιο Arvydas και τα γνήσια τέκνα της Λιθουανικής σχολής με τη μεγάλη καρδιά.


Η Maccabi, ξεκίνησε με φρενήρη ρυθμό και εκνευριστική ευστοχία, με την ώθηση του κόσμου της και καθοδηγούμενη από ένα αλάνθαστο Jasikevicius που σκόραρε τους 8 από τους πρώτους 9 πόντους της ομάδας του, και τελείωσε το πρώτο δεκάλεπτο έχοντας σκοράρει 18 πόντους!!!

Η Zalgiris όμως όχι μόνο έμεινε κοντά στο σκορ, αλλά κράτησε ψηλά την απόδοση της επίθεσής της, εκμεταλλεύτηκε το τρίτο φάουλ του Jasikevicius που τραβήχτηκε στον πάγκο και κλείνοντας ερμητικά τη ρακέτα της με άμυνα για σεμινάριο και το Sabonis να τρομοκρατεί τους πάντες, ισορρόπησε και  πέρασε καθαρά μπροστά στη λήξη της τρίτης περιόδου. Συνοδοιπόροι του μεγάλου Λιθουανού σέντερ, ο ηρωικός κοντούλης Αμερικανός Ed Cotta και ο θρύλος Tanoka Beard.

 
Με το που ξεκίνησε η τέταρτη περίοδος η Μακάμπι έκανε την ύστατη προσπάθεια να ανατρέψει την καταστροφή που ερχόταν. Πίεσε, ισοφάρισε γρήγορα και έβαλε φωτιά στο Υad Εliyahu. Σε κάθε της χτύπημα όμως οι Λιθουανοί είχαν την απάντηση, και φάνηκε ότι τα πράγματα θα εξελισσόταν πολύ δύσκολα, όταν ο Sabonis συνέχισε να εκτελεί πίσω από τη γραμμή του 3πόντου!

THE SHOT
Κάπως έτσι φτάσαμε στα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα, με τη Ζαλγκίρις καθαρά μπροστά και τη Μακάμπι να προσπαθεί με απεγνωσμένες ατομικές προσπάθειες να μειώσει, κάνοντας στη συνέχεια γρήγορα φάουλ. Οι παίκτες της Ζαλγκίρις όμως είχαν πραγματικά κρύο αίμα κι όταν μετά τις απανωτές βολές των Cota και Bagatskis το σκορ διαμορφώθηκε σε 89-94, όλα φάνηκε να τελειώνουν.
Με τη διαφορά στους 3 πόντους και 2 δεύτερα να απομένουν, ο Jasikevicius έκανε το 5ο του φάουλ, που έμοιαζε σαν αποχαιρετισμός. Με 2 βολές για Λιθουανό παίκτη, ο χρόνος έμοιαζε ελάχιστος, ούτε τρελός δε θα πόνταρε στην ανατροπή. Στις εξέδρες οι Ισραηλινοί στέκονταν ημιλιπόθυμοι και εξαντλημένοι από την προσπάθεια, σα να έπαιζαν και αυτοί στο παιχνίδι, ανήμποροι πια να αντιδράσουν...

...Και μετά ακολούθησε αυτό:

 

 Μία από τις πιο απίστευτες ανατροπές στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ, τα πιο απίστευτα 2 δευτερόλεπτα που έκριναν τον κορυφαίο τίτλο της χρονιάς!

Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ
Η Μακάμπι, με φτερά στα πόδια από την απίστευτη ανατροπή, κέρδισε εύκολα στην παράταση 107-99, πήγε στο Final Four το οποίο φιλοξένησε στο γήπεδό της, και τελικά πήρε τον τίτλο με σκορ-ρεκόρ 118-74 απέναντι στη Skipper Bologna, ίσως στην καλύτερη ομαδική παράσταση σε τελικά Euroleague, βάζοντας τις βάσεις για το μύθο της ομάδας φόβητρο που σάρωσε τα πάντα στην Ευρώπη την επόμενη διετία.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Τι να πρωτοαναφέρει κανείς... 
  • Ο Arvydas Sabonis τελείωσε εκείνη την απίστευτη χρονιά με 26 ranking σε 27 λεπτά συμμετοχής μέσο όρο....σε ηλικία 39 ετών!
  • Στη  φάση του ΤΟΠ16 τελείωσε με 55% από το τρίποντο!
  • Ο Ed Cota τελείωσε τη χρονιά με μέσο όρο 36,16'' λεπτά συμμετοχής ανά παιχνίδι, ενώ στο περίφημο ματς που αναφέραμε, έπαιξε 44,15'' λεπτά!
  • Ο Sarunas Jasikevicius σκόραρε 37 πόντους στο θρυλικό αυτό παιχνίδι...σε 29 λεπτά συμμετοχής!
  • ...παρόλο που στο παιχνίδι αυτό έχασε τη μοναδική ελεύθερη βολή σε όλο το ΤΟΠ16 και το Final4 που ακολούθησε...Συνολικά είχε 45/46!!!
  • Το 118-74 αποτελεί ακόμη και σήμερα τη μεγαλύτερη διαφορά σε τελικό Euroleague
  • Παρ'όλο που το παιχνίδι διεξήχθη δέκα χρόνια πριν, πολλοί από τους πρωταγωνιστές είναι κάτι παραπάνω από γνώριμοι: O Jasikevicius έπαιξε πέρυσι με τη Zalgiris (επιτέλους), ο Blu ξανασήκωσε το τρόπαιο με τη Maccabi, ενώ οι Jankunas και Javtokas αποτελούν ακόμη μέλη της Λιθουανικής ομάδας. 

 ΟΙ ΣΑΤΑΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ

Όλο αυτό το παιχνίδι πιθανότατα να μην είχε γίνει αν ο κανονισμός της Euroleague δεν έλεγε ότι σε περίπτωση ισοβαθμίας, δεν παίζει ρόλο το μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων σκορ, αλλά το συνολικό τους goal average! Σε αυτό η Μακάμπι υπερτερούσε έναντι της Valencia που τελείωσε επίσης με 4-2 τον όμιλο....Γιατί όμως;
Γιατί το ένα από τα 2 μόνο παιχνίδια που έχασε η Valencia, το έχασε από τη Μακάμπι, με σκορ 20-0 στα χαρτιά!!!
(Το γιατί θα πρέπει να το ψάξετε λίγο στο google...όλα έτοιμα θα τα βρίσκετε;)


stats: Euroleague.net

2 σχόλια:

  1. Επικό άρθρο, επικό παιχνίδι!
    Πέρα φυσικά από τον Σάρας και τον Πάρκερ από εκείνη τη Μακάμπι του 2003-2005 είχα μια ιδιαίτερη αδυναμία στον Baston.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Baston παρόλο που δεν έπαιζε 5ρι, ήταν ότι πιο κοντινό στα σύγχρονα ελαφριά 5ρια τύπου (Tyus-LAsme) μπορώ να θυμηθώ.

    Ευχαριστώ για τα καλά λόγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή