Euroleague fantasy challenge

Euroleague fantasy challenge
Euroleague Fantasy Challenge 2013-2014

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Euroleague Fantasy Challenge week 4: Credit Calculator & Strategy


Γιορτάζει αυτή την εβδομάδα το μικρό μας blogακι, αφού το μήνα Οκτώβριο σπάσαμε πανηγυρικά το ρεκόρ επικεψιμότητας που κρατούσε από τον Ιανουάριο! Πού να πήγαινε και καλά η ομάδα μας, εκεί να δεις τι επισκεψιμότητα θα είχαμε, αφού ως γνωστόν, στην Ελλαδάρα όλοι και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Εμείς πάντως έχουμε πει επανειλημμένα ότι η επιτυχία σε μια ομάδα είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα τύχης, οπότε εμείς δίνουμε  κατευθύνσεις και στρατηγική, και όχι προτάσεις.

Κατά τα άλλα, μια από τα ίδια είχε και αυτή την εβδομάδα το μενού, με ατυχείς εμπνεύσεις ανταλλαγών, ακατανόητες προπονητικές επιλογές και αρκετές χλιαρές εμφανίσεις. Σε επίπεδο credits βέβαια ανεβήκαμε, αλλά όταν συζητάμε για «συλλογή» credits δεν εννοούμε ότι σκοπεύουμε να πατώσουμε σε συλλογή πόντων.

Προκειμένου να στρέψουμε τα φώτα της προσοχής αλλού, θα επιδιώξουμε να κάνουμε μια μικρή εξήγηση της στρατηγικής συλλογής credits, αφού από την άλλη εβδομάδα θα επικεντρωθούμε πλέον στη σωστή στελέχωση της ομάδας.

Για το λόγο αυτό, αλλά και για να ανταμείψουμε τους επισκέπτες μας για την προτίμηση στο blog μας, θα κάνουμε δύο μικρά δωράκια: Πρώτον, τις οδηγίες για τη δημιουργία ενός αρχείου υπολογισμού των credits, και δεύτερον, ένα πραγματικό παράδειγμα από την εφαρμογή του αρχείου στην ομάδα μας για την επίτευξη της βέλτιστης αύξησης σε credits.

Πάμε να δούμε τον υπολογιστή credits:

 Ο υπολογιστής credits ...στην κασίδα του Kaun

1) Στα κελιά Β2, C2, D2, εισάγουμε αντιστοίχως τους αγώνες που έχουν παιχτεί, την αξία του παίκτη μας όπως φαίνεται στο player market, και το μέσο όρο του όπως επίσης εμφανίζεται στο player market
 
 Για το παράδειγμά μας επιλέξαμε το Sasha Kaun, οπότε συμπληρώνουμε Β2=3 (3 αγωνιστικές έχουν παιχτεί), C2=79,09 (η αξία του συμπαθή Sasha), και D2=21,3 (ο μέσος όρος της απόδοσης του)

2) Το κελί Ε2 είναι αυτό όπου πειραματιζόμαστε βάζοντας ότι σκορ θεωρούμε ότι θα κάνει ο παίκτης μας την επερχόμενη αγωνιστική. 

Για το παράδειγμά μας υποθέτουμε ότι ο Kaun θα κάνει σκορ 12 (ε βέβαια, τα 20ρια τα έκανε πριν τον αγοράσω!)

3) Το F2 είναι ένα κελί καθαρά ενημερωτικό, και δείχνει το μάξιμουμ που μπορεί να πιάσει την αγωνιστική που έρχεται ο παίκτης μας. Και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό, ένας παίκτης μπορεί να ανέβει ή να πέσει 15% σε σχέση με την αξία του την περασμένη αγωνιστική. Το F2 έχει τιμή καθορισμένη:

F2=115%*C2

Το κελί δίνει αποτέλεσμα 90,9535, που είναι το μέγιστο σκορ που μπορεί να πιάσει ο παίκτης

4) Το κελί G2 εμφανίζει την τιμή που θα μπορούσε να πιάσει ο παίκτης μας εαν δεν υπήρχε ο περιορισμός του +/- 15%. Η τιμή του είναι επίσης κλειδωμένη:

G2=((B2*D2+E2)/(B2+1))*4

5) To τελευταίο κελί, το Η2 είναι αυτό που θα μας εμφανίσει την πραγματική τιμή που θα φτάσει η αξία του παίκτη μας, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς!

Η2=IF(G2>115%*C2;115%*C2;IF(G2<85%*C2;85%*C2;((B2*D2+E2)/(B2+1))*4))

Στο παράδειγμά μας, φαίνεται ότι αν ο Kaun φέρει σκορ 12, η αξία του θα πέσει στο 75,9!

Μπορείτε να αντιγράψετε σε ένα excel αρχείο τα κελιά που φαίνονται και στη φωτογραφία, και να πειραματιστείτε με όλη τη δεκάδα σας!

Ενδεικτικά επισυνάπτω και ένα αρχειάκι όπου έχω υποθέσει απόδοση 28, 0 και 16 για τον Καουν, για να δείτε ότι όσο ψηλό ή αντίστοιχα χαμηλό σκορ και να φέρει, η τελική του αξία έχει αντίστοιχα πάνω και κάτω όριο. Αν φέρει σκορ 16, πρακτικά θα μείνει στην ίδια τιμή..

Πιθανά σενάρια για την αξία του παίκτη μας με βάση την απόδοσή του

Αν πιστεύεις ότι ο Καουν θα κάνει λιγότερο από 16, μήπως πρέπει να τον πουλήσεις τώρα που αξίζει πολύ;

Ας δούμε τώρα πως χτίζουμε και τη στρατηγική μας... Εμφανίζεται παρακάτω η δεκάδα της προηγούμενης αγωνιστικής, και το σκορ που πρέπει να κάνουν οι παίκτες μας προκειμένου να μη χάσουν αξία (να παραμείνουν σταθεροί)

  Η κάκιστη ομάδα μας, έτοιμη να αναδιοργανωθεί

 Από το γράφημα φαίνεται οτι οι Moerman και Hammonds είναι εκτός από ντεφορμέ, πολύ πιθανοί στο να χάσουν αξία, αφού χρειάζονται υψηλό σκορ. Θα φύγουν (νύχτα) λοιπόν. Δυστυχώς τα λίγα credits δε μας επιτρέπουν να κάνουμε ασφαλή επιλογή οπότε θα ψάξουμε για το καλύτερο δυνατόν. Η απόκτηση του Furkan μοιάζει καλή λύση αφού είναι φθηνός, παίζει εντός έδρας με αδύναμο αντίπαλο και χρειάζεται απλά ένα +7 για να απογειωθεί στα 60,4 credits.

Από εκεί και πέρα, πολλοί είναι αυτοί που θα θέλαμε να αλλάξουμε αλλά ....ας όψεται η καταραμένη φτώχια. Για το λόγο αυτό και μόνο, θα φορτωθούμε αρκετούς ανεπιθύμητους και θα διώξουμε για χάρη των credits τον Kaun. Προσοχή, αυτό δε σημαίνει ότι πιστεύουμε πως θα αποτύχει, απλά χρειαζόμαστε να χτίσουμε μια δυνατή δεκάδα, με 7-8 παίκτες δεν πας πουθενά. Με την αποπομπή του Kaun και του Hammonds έχουμε 102 credits και μπορούμε να αγοράσουμε 2 αξιόλογους παίκτες. 

Έμπαινε ρε θηρίο

Επιλογή μας στον άσο είναι ο Sergio Llull αφού εντός έδρας η Ρεάλ θα επιδιώξει σίγουρα να ανεβάσει το σκορ, ενώ o ίδιος δεν έχει δώσει ακόμη φέτος τη μεγάλη απόδοση. Όσον αφορά τον ψηλό, μάλλον θα παίξουμε τζόγο. Θα θέλαμε τον Harangody, αλλά είναι τραυματίας και ίσως να μην είναι έτοιμος. Οπότε επιλογή μας είναι ο Dubljevic. Ο Μαυροβούνιος επιστρέφει σιγά σιγά από τον τραυματισμό του, και ελπίζουμε να συνδεθεί η ανάκαμψή του με τη δική μας...

Πάμε για την ανάκαμψη λοιπόν!

Pargo 63,25
Llull 49,87
Landesberg 28,8
Bjelica 56,21
Collins 66,92
Jankovic 53,23
Batista 64,01
Marjanovic 83,65
Furkan 52,9
Dubljevic 46,75
Total Value 565,59
Remaining Credits 7,17

27 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Μίστερ,

    Μπράβο για το μπλογκ σου..Νομίζω το "κλειδί" είναι η όλο και μεγαλύτερο διάδοση του fantasy οπότε όλο και περισσότερες συζητήσεις περί αυτού που είναι σημαντικές και κυρίως ενδιαφέρουσες..

    Χρήσιμα και τα "δωράκια" σου. Κατά τα άλλα συμφωνώ με τις αλλαγές σου. Ειδικά ο Μόερμαν πιστεύω καθαρά από τύχη έκανε τόσο υψηλό ρανκ την 1η αγωνιστική και έστειλε ένα σωρό παίκτες στον κουβά//

    Εγώ με 177,4 ρανκ έμεινα απόλυτα ικανοποιήμενος (αν και ακόμα και έτσι μπορούσα και λίγο μεγαλύτερο..) και σκέφτηκα κάποια στιγμή να κάνω 2 από τις αλλαγές αλλά τελικώς έκανα και τις 3 που είχα δικαίωμα και ευελπιστώ σε συνέχεια των υψηλών πτήσεων μετά το βατερλό της 2ης αγωνιστικής..Σκέφτηκα να πάρω Χάκετ αλλά το αφήνω για πιο μετά..

    Η ομαδάρα μου θα απαρτίζετα αυτήν την αγωνιστική από τους:

    Ερτέλ
    Πάργκο

    Μπιελιτσα
    Σλοτερ (σκεφτηκα να τον αλλαξω αλλα τον κρατησα - με δικαιωνει απολυτα οποτε ας μην ειμαι και αχαριστος στο κατω-κατω-..
    Άντερσον
    Μίτσοβ αντί Λοτζέσκι (έτσι και αλλιώς θα την έκανα την αλλαγή....βοηθάει σε πολλές στατιστικές κατηγορίες και παίζει σταθερά 30λεπτα..)

    Καιμακόγλου
    Γκιστ αντί Στίματς (μια χαρά την έκανε την δουλειά του ο Σέρβος..άμα ο 10ος σου παίκτης σου δίνει 10 ρανκ δεν θες κάτι παραπάνω....Αλλά νομίζω ήρθε η ώρα να ανακάμψει ο Γκιστ κοντρα σε Κλειζα και Μελι..)
    Μαριάνοβιτς
    Αλντεμίρ αντί Μπατίστα (εύκολο παιχνίδι και μεγάλο σκορ κόντρα στην Νεπτούνας αναμένεται. Από την άλλη ο Μπατίστα θα την έχει δύσκολη κόντρα στον Σάμουελς που είναι εξαιρετικός αμυντικός και συγχρόνως κάνει σταθερά 5 λάθη μέχρι στιγμή ανά παιχνίδι.. (Περιμένω από έναν εκ των Αλντεμίρ/Μίτσοβ ρανκ γύρω στο 20 και σύνολο γιατί όχι ένα 35άρι..)

    Τα κρέντιτς μου είναι 579 αλλά στην ουσία 590 μίας που έχω 11 κρέντιτς κάβα και τα φυλάω για την συνέχεια. Όλα πάνε ιδανικά και το μόνο που μένει είναι ένα νέο βατερλό για να στανιάρουμε...και να επανέλθουμε στην σκληρή πραγματικότητα του Efc...:P

    nikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το Μιτσοφ τον πιστεύω κ γω αρκετα! Γκιστ είναι ασταθής κ δε θα τον επαιρνα ποτέ άλλα αν εχεις ρεντα έμπαινε!!!

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και συγχαρητήρια για την επιτυχία του μπλογκ, δάσκαλε. Εγώ, όπως είπες, τα πήγα λίγο καλύτερα την τελευταία εβδομάδα με 144,2 πόντους και τα credits να φτάνουν τα 602,45.

    Η ομάδα αυτήν την εβδομάδα έχει ως εξής:

    Jeremy Pargo
    Llull
    Nemanja Bjelica
    James White
    Matt Janning - Nihad Djedovic
    Vladimir Jankovic
    Sasha Kaun - Aldemir
    Boban Marjanovic
    Harangody - Savanovic
    Esteban Batista

    Όπως πάντα, όλες οι προτάσεις δεκτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χεχε ειδες οτι Μαριάνοβιτς παιζει εντος και αναδιπλωθηκες ε? Σαβανοβιτς εγω δεν παίρνω γιατί δε μου αρέσει σαν παίκτης ...προσωπικο κολλημα

      Διαγραφή
    2. Χαραγκόντι οι πρώτες 2 αγωνιστικές θεωρώ επίσης ότι ήταν υπερβολικά καλές για την αξία του....Σαβάνοβιτς πολύ ασταθής βέβαια αλλά θα τον προτιμούσα από Χαραγκόντι....Το μεγάλο ρίσκο που παίρνετε είναι ο Γιουλ καθώς είναι καθαρά θέμα τύχης σε αυτήν την φάση αν κάποιος πρωτοκλασσάτος παίκτης της Ρεάλ κάνει μεγάλο ρανκ. Εγώ θα την ακουμπήσω στο Top-16 την Ρεάλ..

      nikos

      Διαγραφή
    3. Έτσι φίλε MisterKidd το έκανα γαργάρα το ποστ κανονικά χεχε. Νίκο δεν έχεις και άδικο, απλά αν ανοίξει ο ρυθμός, τα γκαρντ της Ρεάλ θα κάνουν μεγάλα σκορ και στο συγκεκριμένο ματς κάτι τέτοιο αναμένεται. Ο Σαβάνοβιτς δεν έχει κάνει κάτω από δέκα φέτος, για αυτό και τον επιλέγω. Ελπίζω να μην είναι η πρωτξ φορά που θα πέσει πιο κάτω αυτή.

      Διαγραφή
    4. @nikos: O Harangody είναι καλός και φιλοτιμος παικτης. η εμφάνιση του Dubljevic βέβαια θα του αφαιρέσει αρμοδιότητες στο παρκέ. περίμενα καλύτερη πάντως τη Βαλένθια... χάλια μέχρι τώρα. Ο Llull είναι η αντιπάθεια μου άλλα πονταρω στο ψηλό σκορ της Ρεαλ κ σε μια απο τις 3-5 μεγάλες εμφανίσεις που κανει κάθε χρονο

      @

      Διαγραφή
  4. Χρόνια Πολλά!!!!Σαν δωράκι έχω excel που δεν χρειάζονται πειραματισμοί...Βγαίνει κατευθείαν το ranking της τελευταίας αγωνιστικής, καθώς επίσης και το απαραίτητο ranking για να μην πέσει η αξία του παίχτη...Bonus αυτόματες προτάσεις από το excel για αγορά παικτών βάσει στατιστικών ιστορικών στοιχείων, και βάσει "χρηματιστηριακής αξίας"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. που είναι ?? αστειευομαι...γενικα υπάρχουν στο ιντερνέτ σελίδες με ενσωματωμένες εφαρμογές ...μου φάνηκε όμως πιο επιμορφωτικό να γραψω τις συναρτησεις ;) πάντως καλό είναι να κρατάμε επαφη κ με τη χαρά του παιχνιδιού κ να μην αρρωσταινουμε με το "τζόγο" των credits.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους.
    Μέτρια σε σκορ η προηγούμενη εβδομάδα με 147,9, αλλά καλή όσον αφορά τα credits μου που έφτασαν τα 627. Αυτή την εβδομάδα λέω να κινηθώ ως εξής:

    Sergio Llull (στη θέση του Heurtel)
    Jeremy Pargo

    Mindaugas Kuzminskas
    Vladimir Jankovic
    Mardy Collins
    Rudy Fernandez (στη θέση του Landesberg)

    Boban Marjanovic
    Esteban Batista
    Luka Mitrovic
    Brian Randle (στη θέση του Kaun)

    και 14,50 credits κάβα

    ps: Μια απορία Μίστερ... Πως και δεν παίρνεις Randle αντί για Aldemir που και μεγαλύτερο ταβάνι σε credits έχει άλλα και χρειάζεται απλά +1 για να δώσει το max?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα ρε frans καιρό ειχα να σ ακούσω! συμβουλη μου είναι να μην πολυκρατας credits τώρα.
      .πόνταρε σε παίκτες που θα ανέβουν για να μαζεψεις credits γρήγορα κ να διαλεγεις ελευθέρα στο άμεσο μέλλον. Furkan προτιμησα λόγω εύκολου παιχνιδιού κ επειδή το βλέπω δύσκολο ο Randdle να κανει δυο σερι πολυ ψηλά σκορ. Ο Arroyo συνεργάζεται τελεια στο pick n roll με τον τούρκο

      Διαγραφή
    2. Πολύ δουλειά τον τελευταίο καιρό και χάθηκα... Δίκιο έχεις για τα credits και με έβαλες σε σκέψη να πάρω Rochestie αντί για Llull (έχω ήδη τον Rudy από Real). Τι προτείνεις?

      Διαγραφή
    3. Γιουλ λέω εγώ μίας που η Εφές έχει ντρέιπερ για να μαρκάρει τον Ρότσεστι και ο Γιουλ δεν έχει κάνει ακόμα κάποιο πολύ καλό ματς ενώ ο ροτσέστι έχει κάνει και παραπάνω από ένα...(και κοστίζει και 10 κρέντις παραπάνω..)

      nikos

      Διαγραφή
    4. Μπέρδεμα... μάλλον θα το αφήσω για την τελευταία στιγμή. Thanks πάντως!

      Διαγραφή
    5. Συνήθως η αρχική σκέψη είναι αυτή που σε δικαιώνει..

      nikos

      Διαγραφή
  6. Δεν παιζει ο Ρουντι φιλε frans..Άλλαξε το αν προλάβεις..

    nikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά κάτι μου λέει ότι δεν θα αργήσω να την ακουμπήσω την Ρεάλ....7-8 παίκτες με μεγάλο ρανκ σήμερα...Και μάλιστα 4 από τα 5 γκαρντ της...Το θέμα είναι ότι πολλοί που έτρεξαν να πάρουν τον Κάρολ μόνο και μόνο επειδή έκανε το 35άρι την προηγούμενη αγωνιστική...δικαιώθηκαν - έστω κα από τύχη- καθώς του...άνοιξε στο τέλος και απογειώθηκε στο 20 το ρανκ του...Ελπίζω να τον κρατήσουν γιατί με Εφές θα επανέλθει στις χαμηλές πτήσεις :P

    Nikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα όμως είναι πως και -3 να γράψει θα δώσει το +15% στα credits του, οπότε και να τον κρατήσουν δε θα βγουν απαραίτητα χαμένοι...
      Α και by the way η φράση "η αρχική σκέψη είναι αυτή που σε δικαιώνει" με έκανε να κρατήσω τελικά τον Llull!

      Διαγραφή
  8. re paidia giati moy diagrapsate to sxolio? elega an o carol ekane xtes -3 den tha peftei i aksia toy poy ipirxe mexri na arxisei i agonistiki?
    Red

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν έχει γίνει απο τον admin διαγραφή κάποιου σχολίου... ίσως κατα λάθος δεν το ανεβασες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kai kati aoma re paidia..

    ayto dld den einai ligo adiko gia aytoys poy eixan px ton carol kai ton x carol prin tin agonistiki? dld ksero ego mporo ego na paro ton carol smera (dld mexri tin tetarti poy epaikse i real) kai na kerdiso etsi gia plaka to 15%; pos mporo na katalavo pote enas paiktis akoma kai me kaki emfanisi mporei na piasei to 15%? ti ypologismoys kano? (koitao ta stats toy ean exei 2 sinexomena poli kala paixnidia?) an px enas paiktis exei aksia 50 credits kai tin teleytaia agonistiki eixe 23 rank...kai tin epomeni agonistiki (dld ayti) kanei rank -4...meta poso rank tha exei?

    ma i oysia den einai aplos o paiktis na soy kanei megalo rank? ama px kanei 7 i 8 meta ti na to kaneis an anevei i aksia toy..

    eimai neos sto game kai xreiazomai ligo idiaitera..sas eyxaristo pantos ek ton proterwn..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διάβασε τους κανόνες του παιχνιδιού στη σελίδα του fantasy, διάβασε το πρώτο περσινό μου post, και για την απάντηση στον υπολογισμό των credit διάβασε αυτο το άρθρο κ φτιάξε τον υπολογιστή credits ακολουθώντας τις οδηγίες :)

      Διαγραφή
  11. Η αξία ενός παίκτη ισούται με το τετραπλάσιο του μέσου όρου των πόντων του. Πχ ο Carroll έχει average 17 που σημαίνει ότι η σωστή αξία γι αυτόν θα ειναι 4*17=68. Αντιθέτως λόγω του περιορισμού που λέει ότι η αξία ενός παίκτη μπορεί να ανεβεί maximum 15% , o Carroll έχει ακόμη αξία μόνον 45,9. Αν υποθέσουμε ότι την άλλη αγωνιστική πχ κάνει σκορ -3, ο μέσος όρος του θα πέσει βέβαια από 17 σε :
    4*17=68
    68-3=65
    65/5=13

    Το 13 μέσος όρος αντιστοιχεί όπως είπαμε σε τετραπλάσια αξία παίκτη, δηλαδή 4*13=52!!!

    Άρα ο Carroll όχι μόνο δε θα πέσει αν φέρει σκορ -3, αλλα θα ανεβεί και πολύ μάλιστα από το 45,9 στο 52!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. eyxaristo...kai kati teleytaio...ama pame sto fantasy stin vathmologia tis xoras mas pano leei 9.kati omades oti yparxoyn..opos omos katevaineis kapoy vlepeis merikes omades soy na tis exei se thesei 10.234 kai 37.567 gia paradeigma...telika poses omades apo ellada iparxoyn? 9xiliades i giro stis 50xiliades? (leo 50 giati mia omada moy tin exei 40.534 otan patao country..mipos ennoei ston kosmo kai aplos epeidi einai poli xamila den tin exei vathmologia gia tin xora stin opoia paizei?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή